O autoare recunoaște că a folosit ChatGPT, PayPal lansează funcții AI & altele – Rise AI #8

Picture of Eric Coșulea

Eric Coșulea

Salut, salut! Bine te-am găsit la o nouă săptămână plină cu progrese în lumea AI 🤖

O să-ncep cu o întrebare: cum ți s-ar părea dacă aș trimite acest email de 2 ori pe săptămână, joi și duminică?

Știu că am plecat de la ideea „un email pe săptămână, 5 minute de citit”.

Dar AI-ul face progrese mai repede decât mă așteptam 😅. Dacă aș trimite 2 email-uri aș putea vorbi mai în detaliu despre fiecare știre și aș include mai multe știri, iar newsletterul ar fi, în teorie, mai calitativ.

Am mixed feelings despre schimbarea asta, așa că mi-ar plăcea dacă mi-ai spune părerea ta printr-un reply la acest email. Merci 🙏

 📰 Noutăți

O autoare recunoaște că a folosit ChatGPT: Rie Kudan este o autoare japoneză care a scris romanul „The Tokyo Tower of Sympathy”. Ba chiar a și primit unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Japonia pentru această carte. Totuși, după ceremonia de premiere, Rie a recunoscut că a folosit ChatGPT pentru a scrie peste 5% din carte. Mai mult de atât – nu plănuiește să renunțe la această unealtă, și o va folosi în momentele în care nu se simte creativă.

OpenAI a suspendat contul din spatele Dean Bot: Un chatbot antrenat cu podcasturile, interviurile și discursurile lui Dean Phillips (un candidat la președinția USA) tocmai a fost suspendat de către OpenAI. Acesta imita vocea candidatului și era folosit pentru a educa potențialii votanți. Motivul suspendării a fost că încalcă termenii și condițiile companiei, fiind interzisă folosirea GPT în campaniile electorale. Aceasta a fost prima decizie majoră pe care OpenAI a luat-o în actuala campanie electorală. Chatbot-ul era disponibil aici.

PayPal va avea funcții AI: Alex Chriss, CEO-ul care a venit la cârma PayPal anul trecut în septembrie, a anunțat 2 funcții AI pe care compania le va lansa: o platformă care va ajuta utilizatorii să ajungă la noi clienți bazându-se pe istoricul de cumpărături, dar și un tool numit „smart receipts” care va recomanda produse personalizate clienților direct în email-ul cu chitanța. Pe lângă astea, PayPal va avea și o funcție de plată printr-un singur click, numită Fastlane.

Noua strategie Microsoft: Compania încearcă să dezvolte o tehnologie AI care va fi mai puțin costisitoare decât cea actuală, pe care o obține de la OpenAI. În prezent, Microsoft folosește GPT-4 pentru Bing Chat și Dall-E 3 pentru Bing AI Image Creator.

Nu rata nicio știre din lumea AI
Citesc zilnic despre AI ca să nu fie nevoie să o faci tu. La finalul săptămânii fac un scurt rezumat și îl trimit în newsletter. Abonează-te și tu gratuit 👇🏿

Google integrează AI în crearea reclamelor: Google ușurează și mai tare procesul de creare și de îmbunătățire a reclamelor. Aceștia introduc o funcție de chat prin care trimiți un landing page al site-ului tău, iar Google AI va face un rezumat al paginii, creând diferite cuvinte cheie, titluri sau descrieri. Tu vei putea continua conversația și să îi ceri păreri și idei, „ca și cum ai vorbi cu un coleg” spune Google. Momentan e în stadiul de beta, fiind disponibil doar advertiserilor din US și UK, dar în lunile ce urmează ar trebui să-l putem folosi și noi.

Tot Google a făcut public Lumiere: Dacă până acum toate tool-urile AI de creare video erau destul de meh, Google a ținut morțiș să ne schimbe părerea. Așa că a creat Lumiere, un AI care creează videoclipuri super realiste cu ajutorul unor prompturi. Nu este încă disponibil pentru public, dar puteți vedea aici exemple de videoclipuri pe care le poate crea Lumiere.

Poți să ștergi foarte ușor watermark-ul AI de pe Galaxy S24: Un mic fail? Samsung a declarat că orice imagine creată cu AI-ul telefonului va avea un watermark, special pentru a preveni dezinformarea. Problema? Tot cu ajutorul AI-ului din telefon poți să stergi foarte ușor acel watermark.

Obiectivele interne ale Google au fost făcute public: Principalul obiectiv al companiei pentru 2024 este „să ofere lumii cel mai avansat, sigur și responsabil AI”. Google își propune să preia conducerea în cursa dezvoltării inteligenței artificiale de la OpenAI, iar pentru asta se așteaptă la noi concedieri pentru a elibera resurse.

Site-urile de știri blochează boții AI: Nu e o surpriză că OpenAI folosește site-urile publice pe internet pentru a-l antrena pe ChatGPT. Cu sau fără acordul proprietarilor. Ei bine, vreo 90% dintre site-urile de știri din top, precum The New York Times sau The Guardian, au blocat crawlerii web folosiți de inteligența artificială pentru a colecta informații.

Ce e și mai interesant este că niciunul dintre site-urile media de „dreapta” sondate, precum Fox News sau The Daily Caller, nu sunt deranjate de acești crawleri și nu i-au blocat 🤔

Chrome aduce și mai multe funcții AI: Google continuă să facă mici integrări AI în produsele existente. Noul update aduce un organizator de taburi (personal înnebunesc dacă am mai mult de 10 taburi deschise și încerc să limitez cât mai mult numărul ăsta, dar presupun că sunt destui care au problema asta), teme custom generate în funcție de stare și un buton care te va ajuta să începi să scrii text, fie că e vorba de un mesaj pe forum sau o recenzie pozitivă.

Startup-ul Aysa.ai a primit o investiție de 150.000 euro: Aysa.ai este un soft de optimizare SEO fondat de Marius Dosinescu. Acesta a primit o investiție în valoare de 150.000 de la Innovator Spark, companie fondată tot de un român – Mihai Runcan. Tool-ul poate fi accesat aici.

🧠 Interesante

🤗 Cum ne poate ajuta AI să devenim oameni mai buni

🎵 Cum să creezi muzică cu TikTok

🗺️ IBM a publicat roadmap-ul AI pentru următorii 5 ani

👗 O colecție de haine a unui brand popular, creată cu AI

🧩 Framework-ul oficial de Generative AI creat de guvernul britanic

🎙️ Un discurs de la TED intitulat „Why you should invest in AI

🖥️ Cum creezi cu Copilot o prezentare PPT cu ajutorul notițelor luate în timpul unei întâlniri

👨🏻‍💼 Conor Grennan despre poziția de „Head of AI”

📜 Un scurt rezumat al legii UE privind inteligența artificială

💻 Tools

😜 WittyWingMan – încarcă o poză cu conversația ta, iar site-ul îți va spune cum poți menține conversația (link)

🌱 Yuna – un AI care te face să te simți mai bine dacă nu treci printr-o perioadă chiar bună (link)

🔎 ArxivPaper – creează rezumate la articole științifice (link)

Mulțumesc că ai citit până aici 🙏

Rise AI este un newsletter aflat la început și are nevoie de cât mai mulți cititori, deci faptul că ești aici înseamnă mult pentru mine.

Dacă îți face plăcere să primești acest email, te invit să le spui și prietenilor tăi de acest newsletter pentru ca și ei să învețe mai multe despre inteligența artificială. Le poți trimite acest link.

De asemenea, m-ar ajuta foarte mult dacă mi-ai putea lăsa un feedback. Vreau să aud orice părere ai avea, bună sau rea. Lasă un reply la acest mail și spune-mi cum pot îmbunătăți newsletter-ul 🤝

Hai să avem cu toții o săptămână cât mai productivă! Cheers!