📣 Google a lansat Gemini Ultra, cum să-ți controlezi visele & altele – Rise AI #9

Picture of Eric Coșulea

Eric Coșulea

New face, who dis?

Am schimbat puțin cum arată newsletter-ul. Sper că-ți place. Dacă nu, dă un reply și let me know.

Săptămâna trecută v-am întrebat dacă ar fi ok să schimb newsletter-ul la 2 emailuri pe săptămână.

M-am bucurat să văd multe reply-uri și multe mesaje pozitive. Deci, de acum o să ne auzim joi și duminică! 🤩

Nu rata nicio știre din lumea AI
Citesc zilnic despre AI ca să nu fie nevoie să o faci tu. La finalul săptămânii fac un scurt rezumat și îl trimit în newsletter. Abonează-te și tu gratuit 👇🏿

📰 Noutăți

Sursa: Google

🤯 Gemini Ultra e aici!

Dacă plănuiai să plătești pentru GPT-4, eu zic să mai amâni puțin. Bard (sau, mai nou, Gemini) tocmai a primit un update important, disponibil și în România.

Astfel, Google a lansat Gemini Advanced, care folosește modelul Ultra 1.0, cel mai nou și avansat model AI al lor. În teorie ar trebui să fie cel puțin la fel de bun ca GPT-4.

Pe lângă asta, dacă te hotărăști să achiziționezi Advanced, Google îți va oferi 2 TB de storage și posibilitatea de a folosi Gemini direct în Gmail, Docs, Slides și Meet. Partea cea mai bună? Ai primele 2 luni gratuite! Le poți activa apăsând aici.

Părerile referitoare la performanță sunt, totuși, împărțite. Și GPT-4, și Gemini Ultra dau rateuri din când în când. Din ce am observat, totuși, pare că modelul lui OpenAI se pricepe mai bine la programare și gândire logică, în timp ce modelul creat de Google e mai creativ și scrie mai bine.

Dacă te interesează mai multe teste, a apărut și un site care compară răspunsurile la aceleași prompturi scrise către cele 2 modele.

Mai multe info

Sursa: Phys.org

🧪 Cercetătorii folosesc AI ca să accelereze descoperirea de noi substanțe chimice

Chimiștii de la Universitatea din Amsterdam au dezvoltat un robot de sinteză chimică echipat cu o unitate integrată de machine learning.

A fost numit RoboChem (foarte creativ) și poate depăși un chimist uman în ceea ce privește viteza și precizia, demonstrând în același timp un nivel ridicat de ingeniozitate. Dezvoltatorul spune că „într-o săptămână putem optimiza sinteza a aproximativ 10-20 molecule, iar acest lucru i-ar lua unui doctorand câteva luni.”

Fiind primul de acest gen, ar putea accelera semnificativ descoperirea de noi molecule cu aplicații farmaceutice și în multe alte domenii.

Mai multe info

Sursa: CIO

👨‍⚖️ UAE anunță consiliul AI

Conducătorul Abu Dhabi a anunțat înființarea Consiliului pentru Inteligență Artificială și Tehnologie Avansată (AIATC).

Consiliul va fi responsabil de:

  • dezvoltarea și implementarea politicilor și strategiilor legate de cercetare
  • crearea unei infrastructuri stabile în jurul AI
  • investițiile strategice în inteligența artificială și tehnologie avansată

În plus, în iunie anul trecut, Digital Dubai a anunțat lansarea platformei Dubai AI, dezvoltată în parteneriat cu Centrul de Inteligență Artificială din Dubai (DCAI). Această platformă oferă utilizatorilor acces ușor la diverse servicii și informații despre orașul Dubai.

Mai multe info

Sursa: Prophetic

💫 Ți-ai dorit vreodată să-ți controlezi visele?

Startup-ul Prophetic tocmai a anunțat Morpheus-1, „primul transformator ultrasonic generativ multimodal din lume”. Mai simplu, e un device care îți va induce corpul în starea de vis lucid (adică atunci când corpul e conștient că visează).

Acesta combină machine learning, date EEG și unde ultrasonice pentru a detecta somnul REM și a declanșa vise pe care utilizatorii le pot controla.

Numele aparatului vine de la zeul grec Morpheus, cunoscut ca și zeul viselor. Era înfățișat ca un mesager al zeilor, fiindcă transmitea mesaje prin vise, în special cele legate de emoții și experiențe umane.

Personal abia aștept să ajungă un astfel de device pe piață, având în vedere cât de puține înțelegem despre vise, de unde provin și cum ne afectează acestea. Poate, în sfârșit, visele nu vor mai fi doar experiențe aleatorii, ci o modalitate prin care ne putem explora gândurile.

Programul beta începe oficial din primăvară și te poți înscrie și tu completând acest formular.

Mai multe info

Sursa: The Rundown

🔖 De acum poți da tag GPT-urilor

Dacă ești obișnuit să lucrezi în Slack, atunci o să adori această funcție.

ChatGPT îți permite acum să menționezi alți GPTs în orice conversație, doar tastând „@”. Astfel, nu va mai fi nevoie să navighezi spre GPT Store și să ieși din conversația curentă.

Această funcție ar trebui, în teorie, să eficientizeze fluxul de lucru și să sporească productivitatea.

Mai multe info

Sursa: Meta

🐻 Meta va eticheta imaginile generate de AI

Compania a anunțat că va colabora cu partenerii din industrie pentru a identifica conținutul generat de inteligența artificială.

Astfel, Meta va include o etichetă asupra acestui tip de conținut pe platformele sale sociale (Facebook, Instagram și Threads).

Abia au început să lucreze la această funcție, deci va mai dura câteva luni până când va fi disponibilă. Totuși, e de apreciat că Meta deja plasează repere vizibile și invizibile asupra conținutului creat cu propriul tool de generare de imagini (care nu e disponibil în România momentan).

Mai multe info

🧠 Interesante

💼 Un episod de podcast cu Tyler Cowen în care vorbește despre cum ChatGPT ne va schimba locurile de muncă

💎 Un top cu cele mai populare tool-uri AI în 2023

🤗 Hugging Face a început o colaborare cu Google pentru a oferi acces la modelele sale open-source prin Google Cloud

🎮 O discuție cu NPC-urile generate de AI-ul celor de la Nvidia

🌐 Opera lansează un browser cu funcții AI pentru iOS în Europa

😊 OpenAI începe colaborarea cu Common Sense Media pentru a se asigura că AI are un impact pozitiv asupra oamenilor

💻 Tools

🕹️ GrowPress – primul GPT ce îți permite să controlezi website-ul tău (creat cu WordPress) direct din GPT (link)

📄 PDFtoChat – încarcă un PDF și „vorbește” cu el (link)

🥗 MealsChat – trimite-i o poză cu mâncare și îți va număra caloriile și macronutrienții (link)

Ce părere ai? 🙏

Dacă îți face plăcere să primești acest email, te invit să le spui și prietenilor tăi de acest newsletter pentru ca și ei să învețe mai multe despre inteligența artificială. Le poți trimite acest link.

De asemenea, m-ar ajuta foarte mult dacă mi-ai putea lăsa un feedback. Vreau să aud orice părere ai avea, bună sau rea. Lasă un reply la acest mail și spune-mi cum pot îmbunătăți newsletter-ul 🤝